BELI TARTUF

tuber magnatum pico

Beli tartuf, Tuber magnatum pico, podzemna gomoljka v obliki krompirja raste v istrskih tleh, je diamant- biser in ga lahko imenujemo tudi zlato regionalne kuhinje. Istra je postala poznana po najkakovostnejših tartufih, še posebej po belem tartufu, ki uspešno konkurira tistim iz italijanskih regij kot so Piemonte (Alba).
Beli tartuf je bolj aromatičen od črnega ter ima obenem oster in nežen vonj ter specifičen okus. Od svojega temnega brata, ki je razširjen po izbranih slovenskih restavracijah, pa se poleg po barvi razlikuje tudi po strukturi.

Ta vrsta je gomoljaste, včasih sploščene in nepravilne oblike s svetlo rumenim ali okrastim peridijem, ki ga včasih spremljajo rdečkasto rjavi odtenki. Gleba, za katero so značilne številne bele proge, niha od bele barve mleka do močno rdeče ali rjavkaste, ko je gomolj v polni zrelosti.

Raste od septembra do januarja, uporablja se svež, v glavnem nariban ali narezan na lističe po vroči pašti, mesu ali ribi.